Банкеръ Daily

Общество и политика

При засилено полицейско присъствие се провежда протестът срещу Иван Гешев

S 250 3d7cb1f2 47c2 4ddd bea5 b23f4a375752
S 250 5c729fb8 2211 4e0c a781 45f8f63a2ebe
S 250 f63ca717 3f29 4149 9b38 d4b112c22c93
S 250 bf43094e 6aaa 4a18 87c6 59c536491553

При засилено полицейско присъствие се провежда протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. 

В района има десетки коли на органите на реда. Пред Министерския съвет са строени коли на жандармерията. Отцепен от полицията е целият периметър между женския пазар, метростанцията и "Мария Луиза".

Простиращите против Иван Гешев се преместиха пред правителствената сграда с викове "Оставка", "Гешев е позор". След това продължиха по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Орлов мост". Площадът остава блокиран.

Граждани алармират, че са били допуснати трудно до шествието против Гешев и задължително след представяне на лична карта и записване. Те не бяха допуснати и пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Пред сградата на ВСС останаха поддръжници на сегашния заместник-главен прокурор, предвождани от главния редактор на столичния сайт ПИК. 

Малко след като започна изслушването на единствения кандидат за поста Иван Гешев представляващият ВСС Боян Магдалинчев докладва, че е постъпил сигнал за бомба в сградата на съвета. В крайна сметка обаче бе взето решение заседанието да продължи. 

"Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление", заяви Гешев по време на изслушването си пред магистратите.

"При ясното съзнание за атаките срещу мен, срещу семейството ми и срещу самата прокуратура, които бяха очаквани. Казах, че ще се случат и се случиха. В България съществуват политико-икономически кръгове, с определен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от добрата работа на прокуратурата", заяви единственият кандидат за главен прокурор, който получи единодушна подкрепа от Прокурорската колегия, но и отрицателно становище от Висшия адвокатски съвет.

Изслушването на Иван Гешев продължава с отговори на въпроси, постъпили от различни организации

За да бъде избран за главен прокурор Иван Гешев ще трябва да събере 17 гласа. Към момента е ясно, че има сигурни 11 – на прокурорската колегия. Нужни са му още шест, колкото са членовете на съдийската колегия от парламентарната квота. 

Според Конституцията главният прокурор се назначава с указ на президента. Държавният глава Румен Радев обаче има право само веднъж да върне указа, а при повторното му внасяне трябва да го подпише. 

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във