Банкеръ Daily

Общество и политика

При засилени мерки за сигурност Варна посреща евролидерите и Ердоган

Варна посреща европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, както и президента на Турция Реджеп Ердоган със засилени мерки за сигурност, с които са ангажирани служители на МВР от цялата страна.

Домакините на срещата – премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министърът по европредседателството Лиляна Павлова, както и турските им колеги вече са във Варна, в очакване на гостите.

По предварителна информация европейските лидери ще пристигнат на летището във Варна в късния следобед, а точният час на пристигане на президента Ердоган се пази в тайна, но се очаква той да дойде преди Туск и Юнкер. Маршрутите на придвижване на кортежа на турския държавен глава са сменени поне десет пъти, но най-вероятно ще бъде избегната централната част на морската столица, съобщава БНР.

Националната служба за охрана и турските служби работят в тясно сътрудничество. Осигурена е охрана с гранични катери по море, както и водолазна група, по основните кръстовища на Варна ще бъдат разположени патрулни автомобили и регулировчици, както и полицейска охрана.

Пътниците, които пристигат с редовни полети на летище Варна по същото време с официалните делегации, ще бъдат обслужени нормално, но ще се наложи да изчакат отпътуването на кортежите извън аеропорта.

Очаква се Туск и Юнкер да отпътуват във вторник, а президента Ердоган още тази вечер. 

Същевременно протест срещу посещението на турския президент Реджеп Ердоган организират от 12.00 часа на площад "Независимост" в морската столица от партия "Възраждане", съобщи председателят на формацията. Костадин Костадинов.

Очаква се в протеста да участват хора и от други градове, ще има и други акции, които не се оповестяват заради засилените мерки за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във