Банкеръ Daily

Учени от БАН твърдят

При спазване на карантината до 3 месеца България ще се справи с вируса

Премиерът Бойко Борисов се срещна с учени от Българската академия на науките. Той благодари на представителите на научните среди у нас, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас. На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ако карантината се спазва стриктно, след 3 седмици ще имаме хубави новини за броя на заболелите, а до два месеца и половина, най-много три ще се поздравим, че сме се справили със заразата. Не издънвайте карантината и ще се разминем, няма да се стигне до италиански вариант! Вярвам в българския народ, два пъти сме направили империя, ще се справим и с един вирус“, обяви проф. Николай Витанов от БАН, който ръководи екип за създаване на математически модели на заразата от коронавирус в България.

Моделите на БАН ще бъдат ползвани от националния оперативен щаб. Засега математическите модели показват, че повечето от заразените все още идват от чужбина. 

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че от днес започва производството на защитни костюми в още две фабрики у нас. „Засега се произвеждат по 200 костюма на ден, но темпът може да бъде увеличен", каза още той.

Той подчерта, че днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопракиткуващи лекари. Ще бъдат доставени общо 8 000 броя.

Началникът на ВМА Ген. Венцислав Мутафчийски коментира и завръщането на големи групи роми. Щабът препоръча на МВР и местните РЗИ по-активна работа в тези ромски общности.

„Трябва сериозен подход към това какво е коронавирус, какво е карантина, как се предпазва човек, как се предава заболяването, и това е в ход. Затова моля да не звучи като дискриминация, но ще има по-висока активност в ромските квартали, каза началникът на ВМА Ген. Венцислав Мутафчийски.

Другата проблемна група са възрастните хора.

Томислав Дончев коментира и какво би се случило ако Щабът препоръча по-строга мярка за карантина на по-рисковите групи, например най-застрашената група от възрастните хора. „Ние ще я спазим, но това означава и по-сериозна работа на службите за социален патронаж. Работи се в момента, до няколко дни ще бъдем готови и с финансите, и с мерките, ако е необходимо възрастните да са под карантина, да ги подсигурим с всичко“, каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във