Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

При смените на директори на държавни болници се подхожда партийно

"Повечето от директорите на държавни болници няма да бъдат сменени", каза за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Коментарът му е във връзка с предложението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за смяна на бордовете и на изпълнителните директори на всички държавни болници. Смените се налагат заради приетите през 2020 година поправки в закона за публичните предприятия. Те изискват в държавните болници, санаториуми и психиатрични клиники, общо 65 на брой, да влязат представители на държавата и независими членове и така клиниките да имат по-прозрачно управление.

"Не трябва да има изненадани. Държа да отбележа, че дори и без това изменение в закона това е практика, откакто съществуват лечебните заведения - партията, която е на власт,  да урежда своите хора в държавните болници и държавните бордове", допълни в д-р Стойчо Кацаров.

По думите му „практиката да се сменят директори на държавни болници няма да спре“.

"Това е илюзия, че може по този начин някой да бъде запазен, оставен. Друг е въпросът, че към тези неща би трябвало да се гледа по друг начин, не партийно. Трябва да има оценка на извършената работа и там, където няма справяне да има промяна, но това не се е случвало никога. Аз нямам спомен от подобен подход. В повечето случаи подходът е чисто партиен", подчерта Стойчо Кацаров.

Той изтъкна, че в закона за публичните предприятия и правилникът за прилагането му не е предвидена процедура за обжалване на решенията за смени на директори. "Тези актове са обжалваеми, но ако има обжалване тепърва ще се създава и съдебна практика, тъй като нормативните актове не са предвидили процедура за обжалване", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във