Банкеръ Daily

Кольо Колев:

При слаба избирателна активност кабинет на ГЕРБ и ДПС е възможен

​Седмица преди изборите последните социологически проучвания показват, че при парламентарния вот ГЕРБ остава първа политическа сила, а в надпреварата за "Дондуков" 2 президентът Румен Радев печели убедително на първи тур.

,,Градусът в предизборната кампания спадна. Партиите са в тежка глуха защита. Всеки избягва да каже какво би направил в кризата. Кампания не виждам, много тъжно. В "Автомагистрали", ако е имало нарушения, се хвърлят в подходящия и много удобен момент. Предполагаемите разкрития за Кирил Петков са по същата линия. Българинът като гледа и като слуша, вижда други факти'', коментира политологът Любомир Стефанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Социологът Кольо Колев заяви, че партиите играят по системата стимул - реакция. 

"Дали се предлагат глупости или се предлага да се прехвърли вината... Нещата изглеждат като: Спрете земята, искам да сляза. Силно популистични изказвания. Кампанията изглежда в насипен вид. Формациите не дават цялостна концепция какво искат да направят", категоричен бе той.

Колев е на мнение, че изненадите на изборите биха могли да бъдат много. Възможно било ГЕРБ и ДПС да бъдат в състояние да сформират правителство, ако спадне избирателната активност. Ако много хора излязат да гласуват, може да имаме нова първа партия - "Продължаваме промяната", смята социологът.

,,Наложи се моделът "Всички крадат". До голяма степен има примирение. В този смисъл, историята с "Автомагистрали" и гражданството на Кирил Петков няма да имат особено значение. Ще окажат значение пасивните и обезверени избиратели - дали ще видят надежда в една или друга посока. Ако излязат, картината може да се обърне и вероятно на първо място ще имаме "Продължаваме промяната", обясни Колев.

Стефанов се съгласи, че високата избирателна активност ще пренареди партиите в парламента и ще избистри профила на следващото правителството. 

"Очевидно вървим в посока президент да бъде Румен Радев, най-вероятно след балотаж. Той няма да има безкрайно много възможности за маневриране. Г-н Радев не си научава урока и ако трети път направи щуротията да даде мандат на БСП, кризата няма да се разреши", настоя политологът.

Стефанов е на мнение, че Радев иска да се позиционира като безалтернативен лидер. Колев пък смята, че Радев е човекът с най-голям авторитет.

Повече от вероятно е да останем без кабинет и след третите парламентарни избори тази година, допусна Любомир Стефанов. Същото мнение споделя и Колев.

Той не се съмнява, че Румен Радев ще спечели президентските избори. По думите му преднината на държавния глава е убедителна, а закачките били кой ще бъде трети - Лозан Панов или Мустафа Карадайъ. Втори, според него, щял да остане Анастас Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във