Банкеръ Daily

"Маркет линкс":

При предсрочни избори разликата между ГЕРБ и ИТН е под 1%

. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази".

При предсрочни избори разликата между ГЕРБ и ИТН е около 1%. Това са резултатите от проучване,  финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет линкс“, проведено  в периода 16 – 23 април.

Според проучването ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а “Има такъв народ” около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5, следвани от “Демократична България” с 11,9%, ДПС с 9,4% и “Изправи се, мутри вън” с 5,9%.

„На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила“, коментира социологът Добромир Живков.

Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята Живков и отбелязва, че тези, които при предишните анкети са заявили, че "по-скоро ще гласуват", вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария. „Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет“, казва социологът Добромир Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във