Банкеръ Daily

Служебният здравен министър предупреди:

При нова COVID вълна харчовете ще достигнат 500-600 млн. лева

Над 500-600 милиона лева ще струва следваща вълна на коронавируса за страната при най-песимистичния сценарий. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров при представянето на Плана за действие при нова вълна от COVID-19.

Той допълни, че има само един начин да я спрем – това е, ако хората се ваксинират. Само така ще избегнем разходи, лечение, затваряне на бизнеси и предприятия, коментира Кацаров.

По думите на здравния министър, 126 млн. лв. ще бъдат осигурени от ОП "Региони в растеж", с които 132 лечебни заведения ще посрещнат евентуалната нова вълна на вируса. Освен това няколко милиона лева ще са необходими за доставката на тестове, за работещите на първа линия, клиничните пътеки, по които се лекува инфекцията, и плащането на дейността в извънболничната помощ. Друг източник на средства е държавният бюджет, добави министър Кацаров.

В плана е указано, че в отделните области би могло да се стигне до пълен локдаун според заболеваемостта, като мерките ще се взимат от регионалните здравни инспекции, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, каза министър Кацаров.

Планът ще бъде предоставен на всички министерства, на президента и на Министерския съвет. Той се основава на възможностите за степента на заразяване на населението, като ще се въведат четири зони - зелена, жълта, червена и тъмночервена. Министърът обясни, че зоните ще се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмночервена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница.

Детските градини ще бъдат затваряни в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са ваксинирани и при условие че целият персонал е ваксиниран.

По време на брифинга стана ясно, че е предвидено поетапното разкриване на отделения за лечение на COVID в зависимост от нивото на заболеваемост и ясно е разписано кои болници в съответните области ще поемат болните. Болниците няма да се пълнят хаотично с болни от COVID-19, а поетапно.

Дали вълната ще е в края на лятото, или есента, към днешна дата не може да се прогнозира, коментира Кацаров и подчерта, че ако имаше такъв изготвен план юни-юли миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания към момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във