Банкеръ Daily

Лъчезар Борисов:

При нито един от ремонтираните язовири не е имало проблем по време на бедствено положение

"При обявеното бедствено положение в различните общини, при нито един от ремонтираните или сега ремонтиращите се язовири не е имало проблем. Новоизградените преливници осигуриха необходимата проводимост за контролираното изпускане на прииждащата вода. За това помогна и новоизградената контролно-измервателна система на всеки един язовир, помогнала за получаване на навременна информация за всеки един от тези язовири." Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол днес. 

Той обяви пред депутатите, че според наблюденията на създадения кризисен щаб към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) не са възникнали аварийни ситуации и според последния получен доклад от щаба ситуацията е спокойна.

Щабът наблюдава общо 6844, а от тях 82% са собственост на общините. Над 700 язовира са държавна собственост, а малък процент са на земеделски кооперации, съобщи още министър Лъчезар Борисов.

Той благодари на депутатите за последните промени в Закона за водите, с които отношението на държавата към тези обекти е различно, а тя за първи път през последните 30 години ги наблюдава сериозно.

Борисов отчете, че в страната за ремонт са определени 416 язовира. По данни на министъра, са подготвени документите за ремонта на 208 язовира. За 159 от тях вече са одобрени проектите за ремонтните дейности. А ремонтът ще струва 386,7 млн. лева.

Към 13 януари са открити 101 строителни площадки, допълни още Борисов.

Пред депутатите икономическият министър отбеляза, че има забавяне на прехвърлянето на общински язовири в активите на Държавната консолидационна компания. Една от причините е, че голяма част от язовирите са построени до 70-те години на миналия век, които са в тежко състояние, но липсва нужната документация за прехвърлянето им.

Без смяната на собствеността, ремонтните дейности ще се фактурират на общините, което бави и процеса по ремонта на язовири в тежко техническо състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във