Банкеръ Daily

Пациентски организации "Заедно с теб“ по казуса "Пирогов":

При нарушения за 1 млн. лв. е естествено директор да бъде сменен

Пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха, че не подкрепят протестите на медици от спешната болница "Пирогов" заради отстраняването на изпълнителния директор проф. Асен Балтов.

В съобщение до медиите от организациите посочват, че когато има документирани нарушения за над 1 милион лева след направена проверка от Националната здравноосигурителна каса, е естествено изпълнителният директор на болницата да бъде сменен.

И днес, за пореден ден, лекари и пациенти на Центъра за спешна медицинска помощ „Пирогов“ излязоха на протест в подкрепа на уволнения директор проф. Асен Балтов. Те поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев. 

Протестиращите медици блокираха за кратко булевард „Цар Борис III“. 

Лекарите от Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ заплашват да напуснат здравното заведение в знак на протест. Те настояват Здравната каса да изчисти името на спешната болница след доклада за източени клинични пътеки и отстраняването на директора проф. Балтов. Искат и създаване на клинична пътека за лечение на усложнения след COVID-19. 

„Разговори за масово напускане са водени в клиниката по вътрешни болести на „Пирогов", заяви д-р Камен Данов, началник на отделението по гастроентерология. 

„Всички сме толкова обидени, че започва дори да се говори за едно масово напускане на държавата изцяло. Сутринта чух колегите от вътрешната клиника да заявяват, че се иска господин Кацаров и господин Салчев да дойдат да работят тук и да въртят цялата вътрешна клиника, а те могат всичките да си тръгнат, това казаха пред нас“, посочи той. 

Обидата си изрази и консултантът на клиниката по неврохирургия проф. Стефан Габровски. „Възмутен съм и от това, което беше казано: „И да почерпим ли сега „Пирогов“ с един милион?!“. Но съм сигурен, че нито министърът, нито Здравната каса знаят колко лекари загинаха, сестри и санитари“, каза той. 

Днешният протест премина под звуците на песента „Джерусалема“, която стана символ на всички медици, които се борят с пандемията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във