Банкеръ Daily

Общество и политика

При мерките срещу коронавируса има залитания в крайности, смята д-р Стефан Константинов

„Хората така са устроени, че не могат да живеят непрекъснато под страх. Ние бяхме страната, която наистина рано въведе мерки, което доведе до нисък брой заразени лица. Имаше леко залитане със забраната за парковете. Сега има друго залитане, видя се, че ситуацията не е толкова страшна и влязохме в другата крайност. Трябваше да си останат маските - да се носят известно време, и трябваше постепенно да се прокарват нещата“. Това коментира пред БНР д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването и настоящ директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология.  

Той определи дискусията за намаляване на размера на глобата за неносене на предпазна маска на закрити обществени места като непродуктивна. „Глобата трябва да е такава, че да стряска... Има и друг феномен. Пишат се глоби, но парите от колко от тях се събират“, посочи той.

Д-р Константинов допълни, че на болниците трябва да се плати, независимо че не са работили. „Болничните здравни заведения трябва да ги има и не можем да си позволим да ги оставим без пари. Касата трябва обаче да има право, за да даде тези пари. Решенията трябва да са подплатени със закон... Пандемията се отразява благоприятно на харчовете на НЗОК, но се отразява неблагоприятно на приходите ѝ. Здравеопазването по времето на цялата тази ситуация е похарчило по-малко пари“, коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във