Банкеръ Daily

Проф. Тодор Кантарджиев:

При контакт с болен с "Делта" - заразен си

Всеки, който има контакт с болен от коронавирус с вариант "Делта", няма начин да не се разболее. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев.  По думите му ваксинираните със завършен имунизационен курс ще изкарат COVID-19 леко и без нужда от хоспитализация, дори и да се заразят с "Делта".

"При първия вариант, уханския – при него ако си болен и живееш с някого у дома, шансът да се заразиш беше 40%. При британския този шанс вече стана 70%, а при "Делта" – няма начин да не се разболеят всички неваксинирани и непреболедували", категоричен бе експертът. Според него за заразяване с варианта "Делта" са необходими 10 пъти по-малко вирусни частици.

Кантарджиев посочи, че лечението на болестта продължава да бъде същото, но симптомите са леко променени – загубата на вкус и обоняние вече не са водещ индикатор, а хремата, болките в гърлото и температурата. Професорът отново повтори в ефира на бТВ, че все повече млади хора боледуват по-тежко.

"През последните дни има една тенденция за слабо увеличение на желаещите да се ваксинират. Надявам се доста хора да узреят и да се ваксинират", каза още Кантарджиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във