Банкеръ Daily

Симеон Дянков:

При бавна ваксинация ще има мъчителни месеци за бизнеса

Колкото по-бързо България успее да влезе в добри темпове на ваксинация, толкова по-бързо ще се развие и българската икономика, смята бившият финансов министър Симеон Дянков. От друга страна, забавянето на ваксинацията означава забавяне на излизането от икономическата криза и дълги и мъчителни месеци за част от бизнеса - транспортния и туристическия. 

"Нормално е да има съмнения. В Щатите също има съмнения. В България винаги се съмняваме повече в нашите институции и дали това, което правят, е правилно. В случая е правилно и колкото повече хора по-бързо се ваксинират, толкова по-добре от здравна и икономическа гледна точка“, обясни Дянков пред БНТ и добави, че българското правителство и медицинският бранш си вършат добре работата.

По думите му не бива да се забравя, че пролетта започва туристическият сезон и ако ние не влезем в него, каквото и да прави правителството, няма да има полети от останалата част на Европа и ще се загуби и този туристически сезон.

"Миналата година имаше и във фирмите, и в правителствата в Европа значителни финансови резерви. Те бяха използвани – къде по-добре и по-бавно. Но имаше финансов резерв. Тази година фирмите имат много по-малък резерв и макар че Европа би трябвало да помага, това идва със закъснение. Точно затова не трябва да губим дни и седмици с ваксинациите, за да се чувства икономически живот", допълни Симеон Дянков.

Междувременно здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ако темпът на желаещи да се ваксинират се запази, може да се постигане колективен имунитет до края на лятото.

По думите му за момента няма промяна в плана за отваряне на ресторантите от 1 март.

"Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват", каза Ангелов. Той добави, че все още има организационни проблеми и се пренасочват ваксини от едно място към друго. Според него няма хаос, а наплив за имунизация.

"Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на всички онези псевдоавторитети, които разпространяваха лъжи", коментира министърът.

Костадин Ангелов призна, че има проблем с доставката на ваксини до всички лични лекари. Той добави, че се водят разговори с централата на "АстраЗенека" да се изтеглят по-рано доставките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във