Банкеръ Daily

Общество и политика

При 98.92% обработени протоколи: ИТН с 0.22% преднина пред ГЕРБ

Според данните на ЦИК към 13:30 часа и при обработени 98.92% протоколи първа политическа сила е "Има такъв народ" с 23.91% от гласовете. 

Втори са ГЕРБ с 23.69%, тоест разликата е едва 0.22 на сто. 


Трета остава лявата коалиция на БСП - с 13.51%, четвърта е "Демократична България" - с 12.56 процента.

На пета позиция е ДПС с 10.66% от гласовете.

Шести е съюзът "Изправи се, мутри вън" с 5.03 процента.

Под чертата за влизане в парламента остават "Българските патриоти" (3.16%), "Възраждане" (2.97%) и "Българско лято" (1.81 на сто). 

Няма да правим коалиция с нито една партия. "Има такъв народ" ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет, обяви по-рано лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.
За кандидат-премиер Трифонов издигна Николай Василев. В правителството на НДСВ-ДПС той най-напред беше вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), а след това - вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 година. В правителството на тройната коалиция (2005-2009 г.) Николай Василев беше министър на държавната администрация и административната реформа.

Няколко са управленските приоритети на "Има такъв народ": построяване на достатъчно детски градини; построяване на детска болница, закупуването на медицински хеликоптери, построяване и концесиониране на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие, подобряване на прозрачността при обществените поръчки, изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурс и милиарди да се плащат авансово на изпълнители, а редица ремонти да се представят за аварийни с цел да се заобикаля Законът за обществените поръчки. 

Сред останалите приоритети е дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лев за партиите. Закриване на спецпрокуратурата, ускоряване на строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.


Още по темата:

Слави Трифонов обяви собствен кабинет, не желае коалиции

ИТН залага приватизация на ББР и приемане на еврото

Кой е Николай Василев, предложен от Трифонов за премиер?

Тримата отказали министри: Имаме съществени различия с ИТН


Facebook logo
Бъдете с нас и във