Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

При 20% ученици с COVID-19 и грипободобни симптоми ще се затваря цялото училище

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, както и заразени, ще се затваря цялото училище. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, обясни той.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, класовете с най-малките деца ще са последни. 

Засега маски в час не се предвиждат, а само в двора на училището, при смесване на паралелките. Вълчев уточни, че при провеждане на заниманията навън, децата няма да са с маски, а по-скоро ще трябва да носят маски докато чакат родителите си след часовете.

300 са положителните проби на ученици, а 293 - на учители. Учениците и децата в детските градини са 10 пъти повече от педагозите, каза още образователният министър. Това означава, че учениците по-рядко се заразяват или боледуват безсимптомно, добави той. 

Ще се осигурят 16 хиляди устройства, необходими за онлайн обучение. Ще се използват от ученици и учители в класните стаи и в електронна среда, ще се раздават и на ученици, които нямат собствени.

"Отделно ще се закупят още 80 хиляди, като над 90 хиляди лаптопа се очаква да имаме до пролетта", посочи Вълчев в ефира на bTV.

40 хиляди деца не са имали достъп до онлайн обучение през миналата учебна година. "Бройката може и да е същата, ако вземем всички училища", добави министърът.  Той поясни, че това е свързано и с нежеланието на самите деца да посещават учебното заведение, както и на родителите им. Затова помощите остават обвързани с присъствието.

Образователният министър призна, че са закъснели мерките към тези семейства, но и че се работи за връщане на децата в клас. През лятото голяма част от тези ученици не са идвали и за обучението навън в дворовете на училищата. 

Министърът увери, че към днешна дата има топла вода и сапун във всички училища у нас. 

Областите в червено ще трябва да ограничат някои от незадължителните дейности в училищата.

Вълчев засегна и темата с ниските основни заплати във висшите учебни заведения у нас. 

Има споразумение да се увеличи възнаграждението, но условието е да има оптимизация. "Университетите имат пари да допринесат за увеличение на основните заплати, важни са младите преподаватели, затова трябва да се увеличи стартовата заплата", подчерта министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във