Банкеръ Daily

Общество и политика

При 10% заболели ученици ще се минава на дистанционно обучение

При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

"Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако се намираме в „зелената зона”, тоест под 100 заболели на 100 хиляди души население, може да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме в „жълта”, „оранжева” и „червена” зони – тогава и децата от 1 до 4 клас ще трябва да носят маски. Ваксинираните възрастни също ще носят маски в училищната и предучилищната мрежа", обясни проф. Денков.

Сборни паралелки могат да се правят, но само в „червената зона” и само, където децата и преди това са били заедно. "Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например деца от 4-и и 5-и класове. Но деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група без да прекъсваме обучението", поясни още служебният просветен министър. 

"Децата от 1-и до 4-и клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервента зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас", каза още служебният образователен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във