Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът започва консултации за промени в Конституцията

Президентът Румен Радев започва консултации за необходимостта от промени в Конституцията. Първата подготвителна среща ще се проведе на 17 декември с Правния съвет при президента и с представители на академичната общност.

Вторият кръг разговори е планиран за 19 декември от 13 часа. Тогава държавният глава ще приеме на "Дондуков" 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Срещата ще бъде открита за медиите.

Темата за промяна в Конституцията беше повдигната от Радев в телевизионно интервю миналата седмица. Повод за това стана предложението за назначаване на независим прокурор, който да контролира главния по предписанията на Венецианската комисия.

"Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него", посочи държавният глава.

Според него има и още въпроси - ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. По думите на президента проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Той отбеляза, че ще се възползва от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише че президентът има инициативата да внася предложения за промени само в един закон и това е Конституцията.

Намеренията на Радев бяха разтълкувани от управляващите като скрито желание за конструиране "на нещо като нова Тройна коалиция".

"За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във