Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът връчи третия мандат на БСП

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "БСП за България". "В изпълнение на Конституцията на Република България възлагам на БСП да посочи кандидат за министър-председател. БСП успя да запази добрия тон в една сложна ситуация. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, солидарност, свобода, са ценностите, от които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство", обърна се държавният глава към социалистите.

"От името на парламентарната група на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим кабинет, който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до сега заявиха загриженост да осигурим необходимата подкрепа за редовно правителство", каза председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, който прие мандата.

Това е последният шанс за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Радев избра да даде третия мандат на левицата, след като от "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а от ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата с идеята, че предсрочните избори са единственият изход от политическата криза.

Няма срок, в който БСП трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 1992 година това е препоръчително да стане в рамките на седмица. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова вече заяви готовност за разговори за съставяне на кабинет в този парламент с досегашните коалиционни партньори от „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Тя е на мнение, че премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в парламента - "Продължаваме промяната" и в него да има предимно политически, а не експертни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във