Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът връчи отличията в инициативата Награда "Джон Атанасов" за 2022 г.

Борис Банков, носител на Награда "Джон Атанасов". Снимка: БНР

Президентът Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2022 година.

Д-р Борис Банков от Варненския икономически университет е носителят на отличието тази година. Наградата е за IT продукт, борещ се с плагиатството в академичните среди.

Млади български учени, изследователи и ученици получават признанието в пет категории за успехи в олимпиади по информатика и изследвания в световен мащаб.

Награда "Джон Атанасов" се връчва за 20-а поредна година. 

"Трябва да отбележим, че през годините участниците в инициативата днес заемат редица важни позиции. Много от тях днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети. И задават посоката за развитие на световната наука. И нещо повече мога да добавя - много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие за в бъдеще. Само ще напомня, че наскоро един такъв лауреат се завърна в България като идеолог и активен двигател на създаването на Института за изкуствен интелект, високи технологии и компютърни науки към СУ, който е първият по рода си в Източна Европа, който привлича вече сериозни инвестиции в областта на високите технологии и открива нови хоризонти за бъдещето на страната", заяви президентът Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във