Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът връчи мандата на ГЕРБ

S 250 d576dc4d 58d7 4d9d 8540 9987570fd0f5
S 250 a76d67a3 0182 4370 bfef 0a1b326bbcf0

Президентът Росен Плевнелиев връчи на кандидатът за премиер на ГЕРБ Бойко Борисов мандат за съставяне на правителство.

"До утре или ще върнем мандата или ще има кабинет",обяви Борисов, след като прие мандата, който му връчи държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ благодари за връчения мандат и посочи, че след днешните консултации ще се разбере дали ГЕРБ ще излъчи правителство или ще върне мандата.

Борисов помоли публично ДПС да не гласуват за кабинета. Той заяви, че другите, които няма да ги подкрепят са БСП, "Атака"и  БДЦ. „Ако не се разберем днес с Реформаторския блок и патриотите и те не подкрепят правителството, какъв кабинет тогава да правим?", попита Борисов.

"Имаме последен тънък лед, по който трябва да минем", каза още Борисов.

Той разкри как са протекли преговорите с Реформаторския блок. Лидерът на ГЕРБ призна, че е предложил той да не е премиер. После е изтъкнал позицията си какво би означавало това.

"Казах им, че съм готов да не съм премиер. Да е Радан или дори някой друг от ГЕРБ. Но им казах, какво би означавало това - че аз не подкрепям правителството, че ГЕРБ е отслабена", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви също, че по телефона му се е обадил един от най-видните консерватори в европарламента Джефри Ван Орден, който е предложил подкрепата на БДЦ за съставянето на новото правителство."С Николай Бареков не съм говорил. Ще видя по-късно днес какво ще стане", уточни Борисов.

Според конституцията кандидатът за премиер има седемдневен срок, в който да предложи правителство.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна призова да си дадем сметка, че в следващите „десетки години“ няма да има абсолютно мнозинство, което означава коалиции, съгласие на принципна основа. Той апелира да бъде намерена формула за устойчивост и стабилност, каквато, по думите му, искат всички.

"Навлизаме в решителни часове и дни на компромиси и на лидерство", каза Плевнелиев и допълни, че ще стане ясно дали декларациите на партиите за ново, по-високо ниво на стабилност и за разпознаване на гласа на народа ще бъдат облечени в конкретно съдържание.

Държавният глава изрази увереност, че българският народ не иска нови избори, а стабилно управление и лидерство. Той призова всички парламентарно представени политически сили да работят за това.

Плевнелиев обобщи, че в рамките на консултациите всички партии са декларирали, че не искат нови избори и са обявили готовност да подкрепят програми и политики, които съответстват на смислени национални приоритети, като даде пример с енергийната ефективност, балансираното регионално развитие, проекта „Южен поток“ по правилата на ЕС.

"Установих с моя екип, че има поле за тематично съгласие и за широко политическо съгласие, ако обаче то не е само декларирано, защото в следващите часове и дни ние ще видим и на практика не какво ще се декларира, а какво ще се свърши", подчерта той.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във