Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът връчи държавни отличия на български културни дейци

Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония в Президентството.

Най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен, получи професор Хикмет Мехмедов, той е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет, има забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова инициатива се създават балетните класове към музикалните училища в Бургас и Русе.

"Човек се ражда, за да твори, да обича и да бъде обичан. Искам от името на наградените с това високо държавно отличие от все сърце да благодаря", каза той след получаване на отличието.

За заслугите в областта на културата и изкуството орден "Св. Св. Кирил и Методий"  получи Адриана Благоева, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия, над 30 години ръководи хора на софийските момчета.

Отличие и за двама актьори - Михаил Петров, участвал в десетки филми за телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, изиграл над 150  роли в театъра и киното, участвал в десетки филми, сред тях "Адаптация", "Лавина" и "Опасен чар". Отличията връчи президентът Румен Радев.

"В продължение на десетилетия с техния блестящ талант и респектиращ професионализъм те обогатяваха и продължават да обогатяват хоровото и балетното, театралното и филмово изкуство и неизменно да отстояват високия професионален стандарт", посочи държавният глава.

По-късно президентът Румен Радев ще отличи младежи, които помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във варненското село Рояк, който отне живота на девет души.

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата сграда, са Октай Османов, Мерт Ахмедов, Фуркан Тансел и Селим Селимов. За проявената смелост и съпричастност четиримата ще получат Почетния знак на президента.

Учениците са възпитаници на Средно училище „Св.Климент Охридски” в Дългопол. Ето какво споделиха те:

"Ние бяхме на центъра. Бяхме на гости в Октай и там видяхме, че пуши сградата. Слязохме долу на бегом да видим какво става и видяхме как сградата гори, но нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме".

"Чувството да помагаш на толкова много хора е много странно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, но после като влязохме вътре, сякаш нищо не е станало", разказа едно от момчетата.

При пожара на 22 ноември загинаха 9 души, а останалите 49 обитатели на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във