Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът в приветствие към ООН: Светът повече от всякога се нуждае от колективна мъдрост

Днес глобалната общност се сблъсква с множество сложни предизвикателства: конфликти, климатични промени, растящи неравенства и в последно време – глобална пандемия. Повече от всякога светът се нуждае от колективна мъдрост и визионерско лидерство. Това заяви президентът Румен Радев в свое видео приветствие от името на българския народ към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по случай 65-ата годишнина от присъединяването на България към на Организацията на обединените нации.

„На 14 декември 1955 г. Общото събрание на ООН прие знакова резолюция, която даде възможност на България и петнадесет други държави да заемат полагащото им се място във възродената общност на нациите“, каза държавният глава. По думите му, това е специална годишнина както за България, така и за ООН.

В своето обръщение Румен Радев определи присъединяването на страната ни към ООН като закономерно, но нелесно решение. "В разгара на Студената война силни геополитически съображения стояха на пътя на най-голямото към онзи момент разширяване на набиращата сила глобална организация. Това разширяване нямаше да се случи без упоритостта на Общото събрание на ООН и визионерството на държавници като Нобеловия лауреат за мир Лестър Пиърсън, който отправи смелия призив за допускане на нови държави членки в Обединените нации на основата на универсалността“, подчерта президентът.

Радев изтъкна, че макар светът днес да е много по-различно място от това, което е представлявал през 1955 г., той е изпълнен с не по-малко предизвикателства. В приветствието си българският държавен глава потвърди ангажимента на страната ни към вечните и универсални цели и принципи, заложени в Устава на Организацията на обединените нации и изразява своята подкрепа към ръководството на генералния секретар Антонио Гутериш в укрепването на системата за многостранна дипломация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във