Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът удостои с държавни отличия дейци на културата, науката и медицината

S 250 9724b33e b412 4888 a003 597b6d75f573
S 250 2ad48fe2 959f 4358 a3ff ad02c8ee4cbb

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата, науката и медицината. На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 с орден "Стара планина" първа степен беше удостоен музикантът Кирил Маричков за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие бяха удостоени проф. д-р Венко Александров,  художникът Симеон Спиридонов и проф. Христо Баларев. Проф. Венко Александров е награден за особено значимите си заслуги за развитието на медицинската наука и образованието, художникът Симеон Спиридонов – за особено значимите си заслуги в областта на културата и изкуството, а проф. Христо Баларев получи награда за особено значими заслуги в областта на общата и неорганична химия.

"Висшите държавни отличия са израз на признателност на цялото ни общество за вашата всеотдайна работа, с която нареждате България редом до нации, развити в областта на науката, културата и медицината. Широката палитра от дейности, в която влагате вашата енергия, е още един знак за жизнеността на нашата нация", заяви в словото си държавният глава.

Той отбеляза, че в своята хилядолетна история България е възкръсвала и просперирала благодарение на силата на българския дух, съзидаван и предаван през поколенията от българския творец в стих, в песен и в картина. "Днешното поколение български творци са стъпили здраво на силната българска традиция и с изключителната си дейност продължават да бъдат спойващия елемент на българската нация и стожер на нейните морални ценности", подчерта Радев.

Кирил Маричков благодари от името на наградените за оказаните голяма чест и признание. "Щастлив съм, че усилията, работата и желанията за откритие се поощряват и награждават. Желанието да предам на публиката музиката, която е в мен, ме е водело през всички тези години, както и това да направиш живота на хората по-щастлив, по-усмихнат и по-добър, отбеляза творецът и допълни, че това важи в еднаква степен за полето на изкуството, науката, медицината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във