Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът удостои посланичката на Австрия с орден "Мадарски конник"

Президентът Румен Радев и посланикът на Австрия у нас Андреа Вике.

Посланичката на Австрия в България беше удостоена с орден „Мадарски конник“ - първа степен на церемония в президентството. Андреа Вике получи отличието за заслуги за развитието на българо-австрийските отношения.

Прекрасен дипломат и искрен приятел на България - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към посланичката на Австрия при връчването на отличието.

"Доброто познаване на обществения живот, политиката, българската култура, и, разбира се, владеенето на българския език бяха важен фактор за един изключително успешен дипломатически мандат, белязан с развитие на нашите отношения в широк спектър от области", посочи държавният глава.

Андреа Вике има дипломи по специалностите мюзикъл, оперета, театрално и филмово актьорско майсторство, и вокална педагогика, както и професионални изяви, като певица и актриса в киното, театъра и телевизията.

Дипломатическата ѝ кариера започва преди повече от 25 години в посолствата на Австрия, в Хърватия и Чехия. През 2002 година е зам.-ръководител на австрийското посолство в София, връща се отново като посланик  у нас през 2018 г.

Вике има дългогодишни лични и професионални връзки със страната ни и след като получи отличието си започна речта си на български.

"Когато пристигнах в София 2018 г., имах чувството, че е било вчера, когато от 2000 година бях зам.-посланик в София. Винаги след това, особено и защото съм омъжена за българин, съм мечтала да бъда един ден посланик в България. Днес е особено често в работата на дипломатите да се сбъдват мечтите им, но аз имах това щастие и съм изключително благодарна", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във