Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът удостои български училища с отличия по повод 24 май

Президентът Румен Радев удостои няколко училища от цялата страна с отличия по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Дванадесет учебни заведения получиха почетния знак на държавния глава, а две професионални гимназии – плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента. Тази година всяко от отличените училища чества знаменателни за развитието на просветното дело годишнини. Наградените училища имат и ключова роля за образованието на поколения млади хора.

Радев удостои с почетния знак на държавния глава Основното училище "Филип Сакелариевич“ в Свищов, което чества 205-годишнината от основаването си. За 185 г. от нейното създаване е отличена Националната Априловска гимназия в Габрово, както и Профилираната гимназия "Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик, която тази година отбелязва 175-ата си годишнина. Президентът награждава Средното училище "Васил Левски" в град Кула за 190 години от поставяне на началото на учебен процес на български език.

Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив е удостоена с почетен знак по повод 170-годишнината от основаването й, както и за утвърждаване стандартите на съвременно светско образование. Средното училище "Христо Ботев“ в Никопол, създадено преди 170 години, също е удостоено с почетния знак на държавния глава. По повод 170 години от въвеждането на светското образование на български език е отличено и Средното училище "Неофит Рилски“ в Харманли.

С президентско отличие Румен Радев награди Средното училище „Христо Смирненски“ в Гурково, основано преди 165 години. С почетен знак са удостоени Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф“ в Разград, която чества 160 години от поставяне началото на образование на български език, както и Средното училище "Христо Ботев“ в Нова Загора и Средното училище "Св. Паисий Хилендарски" в Върбица, които тази година отбелязват 160-годишнина от създаването си. Отличено е и Средното училище "Христо Ботев“ в село Горна Малина за 155-годишнината си.

Държавният глава Румен Радев отличава с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски" в Плевен и Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура " Йосиф Вондрак", Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във