Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът свиква нови консултации за ЦИК утре сутринта

Решението на Борисов да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия постави пред сериозно предизвикателство президента Румен Радев.

В оттовор той реши да свика парламентарните партии и коалиции на допълнителни консултации в петък, 7 май, за да се разреши казусът. Срещата ще бъде в 8 часа сутринта преди изслушването на номинираните за членове на ЦИК.

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия, на 7-и май от 09.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще проведе и изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции 15 кандидати за членове и ръководство на ЦИК, се посочва в прессъобщение на президентството.

Държавният глава беше натоварен от парламента с отговорността да проведе процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха подобно развитие на ситуацията.

На консултациите между парламентарните политически сили, които се проведоха на „Дондуков” 2 на 5 май, Красимир Ципов беше единственото предложение за шеф на комисията. За неговата номинация настояваше председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Ден преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че единствено на ГЕРБ като на първа политическа сили подходжда да оглави ЦИК.

Срещу номинацията на Ципов обаче възразиха яростно от БСП, от „Демократична България” и от Изправи се! Мутри вън!”. Чуха се призиви към „Има такъв народ” – втората по големина парламентарна формация след ГЕРБ, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов.

От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат намерение да поемат подобна отговорност. Така Радев беше принуден да приеме единствената номинация за председател и да продължи процедурата с изслушването на кандидатите за ЦИК, предвидено за 7 май от 9 часа сутринта.

Оттеглянето на Ципов постави президента пред сериозен проблем, който трябва да разреши в съвсем кратко време. В правилата, по които той провежда процедурата, е предвидена хипотеза, при която има повече от един кандидат за шеф на ЦИК. В такъв случай се преминава към жребий, в който участват партиите и коалициите, направили такива номинации. Но Ципов беше единственият кандидат, тоест, жребий не може да се проведе.

Другата хипотеза, при която се прибягва до жребий, е когато парламентарните формации не се направили предложения или са предложили по-малко, или повече членове, отколкото имат право. Отново случаят не е такъв, тъй като всички номинираха толкова кандидати, колкото им се полагаха.

В процедурата обаче не е описано какво се прави, ако никоя политическа сила не предложи кандидат за председател на ЦИК или ако има единствена кандидатура, която обаче събира всеобщо неодобрение. Не е описано и какво става, ако одобрената кандидатура бъде оттеглена в последния момент от партията, която яе посочила. Твърде вероятно е председател да се избере измежду предложените за заместник-председатели.

От политическите сили засега ситуацията е коментирал единствено водачът на ДПС Мустафа Карадайъ, който пред БНР заяви:  "С лични прищевки ... Мисля, че държавата няма да пропадне. Държавата ще пребъде, честит празник на г-н Борисов и на цялата ЦИК". 

Сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини останалите парламентарни формации в сговор срещу неговата партия.

"Видях ги как вчера се споглеждат и се наговарят ... Днес нека Радев си направи председател на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Да влязат в ЦИК тези, които правят закона, да отидат да си го изпълняват. Представяте ли си утре, когато ние излезем тук да атакуваме глупостите, които сътвориха, срещу мен ще излезе Ципов като председател да ми отговаря. Това направиха вчера с мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управляват да отиват в президентството без председател!? На базата на какво, на коя претенция? Ние да не сме кьорави, дето викаше баба, да не виждаме комбинациите и капанът, в който ни вкарват?", обвини опонентите си в типичния си стил Борисов.

На въпрос защо тогава изобщо са предложили Ципов за председател, лидерът на ГЕРБ заяви, че са очаквали да има и други кандидатури, или останалите да подкрепят тяхната. Когато това не станало, той прозрял капана, който му заложили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във