Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът свиква Народното събрание на 27 октомври

Като държавен глава ще свикам учредителното събрание на 27 октомври от 14 ч., заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите с партиите днес.

Държавният глава посочи, че някои политически сили са поискали тази дата, други са пожелали събранието да се свика дори на 28 или 29 октомври.

"Да, има много спешни задачи, но най-важното е свикването на Народното събрание и то да тръгне с летящ старт, а не да има проблеми и неразбирателство. Трябва да се намери консенсус и за ръководството на парламента и за комисиите и за още много други неща.

Знаете, че максималният срок, който Конституцията дава е 1 месец. Днес обсъдихме и някои действия и спешни мерки на народното събрание - подготовката на бюджета за 2015 г. , решаване на казуса с КТБ, спешната адаптация на някои евродирективи, включително на тази за гарантиране на изплащането на застрахованите депозити до 100 хил. евро.

Ще трябва някои спешни мерки в енергетиката и всичкото това не от гледна точка, че служебното правителство иска да свърши работата на следващото избрано правителство, но дебата по тези спешни мерки има за цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка и летящ бърз старт на ново правителство.

Важно е 43-ото НС да бъде стабилно. Спешните задачи в държавата трябва да бъдат предмет на добра координация. Беше поставен въпрос от гледна точка на актуализацията на бюджета за 2014 г. да се изпрати доклад с актуалните параметри на досегашното изпълнение", каза Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във