Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът свиква Народното събрание на 21 юли

Президентът Румен Радев обяви, че ще свика Народното събрание с указ на 21 юли от 9 часа. "Първо трябва да се сформират парламентарните групи, след това да поканя всички представители на парламентарните групи на консултации и след това да връча първия проучвателен мандат. Такъв е редът и аз няма да го бавя", добави той.

"Партиите най-сетне трябва да намерят пътят един към друг. Няма друг начин. Тук е въпрос на диалог и на намиране на общ подход и позиции, да намерят пресечни области на интересите си, които да са интереси на всички българи. Очакваме от тях да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се прекратят кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, бедността, несправедливостта, да тръгнем по нов, модерен път за страната. Всички го очакваме. Днес е българската политическа жътва. Очаквам българските политици да бъдат на висотата на очакванията на хората", заяви Радев.

"Искам да поздравя "Има такъв народ" с изборната победа. Това, което направиха вчера, беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус", каза още президентът. Коментарът му е по повод това, че в четвъртък лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи, че оттегля номинацията на Николай Василев и скоро ще предложи нов кандидат за премиер и ревизиран състав на представения от него по-рано проектокабинет.

Запитан за идеята служебното правителство да стане редовно, Румен Радев отговори: "И предложенията, и утвърждаването на едно такова решение зависят от българските народни представители, от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус и обединяване около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България."

Попитан за отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост на столичната болница „Пирогов“, държавният глава отговори, че не се меси в кадровата политика на служебните министри. Той допълни, че очевидно днешният модел на здравеопазване не работи. "Той води до превръщането на здравеопазването в бизнес, неприемлива уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар и шеф на държавна болница да бъде от 50 до 100 пъти", изтъкна президентът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във