Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът свиква КСНС заради Северна Македония

Президентът Румен Радев говори пред пресата в началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, 16 декември 2021 г.

Президентът ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъде обсъдено отношението на страната ни към Северна Македония, както и да се търси консенсус по въпроса с всички партии в Европейския парламент. Радев каза това пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на върха на 27-те лидери на страните от Европейския съюз.

"Трябва да бъде прилаган духът и буквата на двустранното споразумение между двете страни от 2017 година", каза президентът.

"Това означава конституционна защита на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата и, разбира се, европейски гаранции за необратимост на този процес. От своя страна е важно и аз ще го направя - свикването на КСНС. Важно е - и това го обсъждаме с министър-председателя, и предлагам българският парламент да инициира едно структурирано отношение с парламента на Република Северна Македония“, посочи той.

"Идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ набира все повече сила сред европейските лидери, особено при скока на енергийните цени", каза още президентът Радев.

"От едната страна са възобновяемите източници - голямата, зелена цел на Европа, от другата страна обаче са базовите мощности. Без базови мощности не може. Те са три основни типа - знаете ги, въглища, ядрена енергия и енергия от природен газ. За България, след като има тази визия, възможно най-дълго – 2038 - 2040 г. да се откажем от нашите въглищни централи, остава опцията като базова мощност - ядрената енергия", коментира държавният глава.

В отговор на въпрос какъв подход очаква да надделее спрямо Русия - за санкции или за диалог, президентът каза: "Ако продължава ескалацията, ако има агресия от страна на Русия, естествено, ще има и съответно и увеличаване на санкциите. Ако няма такива действия, аз не виждам, че ще има увеличаване на санкциите към Русия".

Той коментира и приетия по-рано днес от Народното събрание мораториум върху цените на електрическата енергия, водата и парното.

Президентът Румен Радев заяви, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата, каквото решение приеха днес депутатите, трябва да се обмисли много добре от експертна гледна точка.

"Трябва много добро експертно обмисляне на този мораториум. Първо, той трябва да е изцяло в рамките на закона, като подход. Второ, аз мисля, че трябва да се направи един много дълбок анализ!  Да, хората трябва да бъдат защитени, категорично, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара в сектора", обясни държавният глава.

Срещата на европейските лидери, която започна днес, продължава и утре, като премиерът Кирил Петков също ще бъде в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във