Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕЗИДЕНТЪТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ. ЗАСЕГА

Засега политическите наблюдатели очакват изборите за президент на България да бъдат през октомври тази година, но единственият сигурен участник вече е под пара. Небивалата активност на Георги Първанов все повече и повече започва да прилича на добре обмислен предизборен пи ар. Майсторите имиджмейкъри обаче казват, че ако пи ар акцията се разпознава като такава, значи е лошо направена. Ако саморекламата много си личи, тя става антиреклама. А на президента напоследък доста му личи, че работи за втория си мандат. Това впечатление, споделено от политици и наблюдатели и пред в.БАНКЕРЪ, заема доста ефирно време и вестникарска площ през последните две седмици.
Всъщност държавният глава не е спрял още от парламентарните избори, коментират наблюдателите, а техни колеги ги поправят, че се е почнало още преди това, още през май 2005 г., по време на първите наводнения. Вярно, съгласяват се неподготвените, и си припомнят как после президентът подшушна на армията да ходи да дълбае речните корита, а началниците - да му се отчитат надлежно и показно колко километра са прекопали. А по-после, пак под високия му патронаж, се събираха левчета за пострадалите. И още левчета за лечение на болните деца... И прочие...
В късното лято предизборните страсти ще са избухнали с пълна сила. Още тази неделя обаче се очаква сегашният държавен глава
отново да се произнесе
по важни за целокупния народ въпроси. По предварителна информация на 22 януари Георги Първанов ще направи обществено достояние поредния доклад, който е поръчал, тази път на икономически експерти. Анализът трябва да посочи степента на икономическото сближаване на страната ни с Европейския съюз. В него се констатира, че икономическото законодателство обслужва краткосрочните интереси на отделни групи, лобита и партии и че икономиката у нас не се движи по пазарни правила, а при постоянна намеса от страна на държавата. Президентът ще изрази тревога, че спестяванията на българите постоянно намаляват, че разчитаме само на еврофондовете и че страната ни страда от хроничен инвестиционен глад. Доходите не растат достатъчно бързо, а постоянно се увеличават разходите за образование и здравеопазване. Корупцията, както и съучастието на държавната и политическата администрация в стопанските сделки също отваряли беля на бизнеса и на редовия данъкоплатец. Първанов ще призове правителството да подготви стратегия за икономическо развитие, която да включва бързи структурни реформи и драстично съкращаване на държавната администрация.
С други думи, в неделя президентът ще захрани медиите с такива послания, които биха се харесали на шашардисания от ценовия шок българин.
Според политическите анализатори обаче, след като Първанов добре
пресоли манджата
по демографските въпроси преди две седмици, сега има шанс да си навлече антипатиите на правителството и парламента. Миналата сряда в обширно интервю за тиражен всекидневник президентът се закани, че няма да бъде адвокат на правителството. Това, комбинирано с казаното в цитирания доклад, вероятно трябва да каже на избирателите, че държавният глава държи правителството изкъсо и никак не цепи басмата на своите. Не е ясно обаче как премиерът и министрите ще посрещнат откровените обвинения, че не си гледат работата, дошли откъм президентството. На Позитано 20 вече се шушука, че Георги Първанов става все по-склонен да се кандидатира като независим и отсега насочва кампанията си в тази посока. Партията обаче на всяка цена ще го подкрепи и ще му прости упреците. Твърди праволинейни социалисти споделиха пред в. БАНКЕРЪ, че като организира напоследък
тихи боянски ливади
на правителството, президентът всъщност се бори за гласовете на негласуващите българи.
Според по-трезво мислещи политически наблюдатели обаче изходът от тази борба е твърде неясен. Тя зависи от това доколко сегашният президент ще поеме риска да настрои своите срещу себе си, като обтяга отношенията с лидера на партията и с неговите заместници. В споменатото интервю Първанов дипломатично подмина въпроса за взаимоотношенията му със Станишев, като изпусна само, че двамата имат различия. Повече от очевидно става къде всъщност са тези различия. Само за един месец президентът поръчва втори доклад по въпроси, чието решаване е изцяло в правомощията на правителството. С първия, за демографията, се справи един подопечен на Позитано 20 социолог. Да се пита човек защо тъкмо той, при положение че в България има национална статистика.
Някъде в ранната есен, но задължително преди президентските избори, ще бъде готова стратегията за преодоляване на демографската криза, или както и да се казва това, което Георги Първанов разпореди да бъде подготвено, та да започнат българите да раждат и да отглеждат повече деца. Прилагането на нещо такова обаче може да стане само от правителството, ако то го заложи в програмата си като приоритет. Политическите зевзеци веднага отбелязаха, че не е работа на държавния глава да ни поучава да правим деца. Нито да се заканва на работещите от сутрин до вечер българи, че ще ги наказва, ако са лоши родители. Впрочем политическите опоненти на Първанов веднага отбелязаха, че от предложените мерки за стимулиране на прираста на населението обществото е запомнило само рестриктивните. Другите са се предлагали и обсъждали както в отсъствието на министъра на финансите, така и при
острата липса на пари
Цялата работа, коментираха депутати, заприлича на култовото изказване на бившия жълт депутат Алеко Кюркчиев в кулоарите на миналия парламент по аналогичен повод. Пари за бебе инвитро е равно на пари за виагра!, отсече Кюркчиев през 2003 г. и частично реши въпроса с видовете зачатия.
С наближаването на изборите президентските послания все повече заприличват на назидателни въпроси, като:
Къде зяпа правителството
Държавният глава установи, че българите първо се свършват, второ - обедняват, и трето - не вярват на политиците. Хубаво, но ако държавният глава толкова държи да се изживява като бащица на нацията, то е направо задължително да се изказва като коректив на останалите три власти. По отношение на законодателната обаче неговите хора от БСП имат най-много депутати, а самият той си признава, че е бил не само посредник между скараните политически лидери, но и архитект на тройната коалиция и на това парламентарно мнозинство. И то тъкмо в този му вид. С което косвено се дава отговор на въпроса дали забележките на държавния глава към изпълнителната власт всъщност няма да прозвучат лицемерно?
Колкото до евентуалните си конкуренти, Георги Първанов още от миналата година
всява смут сред опозицията
като ухажва ту воеводите от ВМРО, ту индиректно брани имунитета на Стефан Софиянски. Още преди десните сериозно да започнат да преговарят, воеводата Мирослав Мурджов нарече Георги Първанов добър президент, което хвърли десните в опасения, че от Български народен съюз единствено Анастасия Мозер ще стои до край на амбразурата.
Няма да е сериозно, ако още отсега започнем да слагаме сегашния президент до хипотетичните му съперници. Ще кажем само, че в партийния пи ар се включи, макар и неподготвен, и заместник- председателят на БСП Румен Овчаров. Той рече миналата неделя, включително и от името на царя, че тройната коалиция ще има общ президент и той ще бъде Георги Първанов. Защото, видите ли, нямало друг. От НДСВ обаче веднага му напомниха, че не е съвсем така, а дали има и друг - ще се разбере, когато му дойде времето...
Може и да грешат тези, които твърдят, че сегашният държавен глава няма сериозен опонент за президентския пост. Интересно е как избирателите ще приемат конкуренцията между довчерашния и днешния Георги Първанов. Стара мъдрост е, че всъщност най-големия си враг можеш да съзреш в огледалото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във