Банкеръ Weekly

Общество и политика

Президентът склонен да свика КСНС за енергетиката

Обезпокоен заради скандала около сделката с ЧЕЗ е и президент Румен Радев, който също  поиска повече информация по случая. Вместо това обаче получи съвет от премиера Бойко Борисов да се обади на колегата си Милош Земан и да го попита. Поведението на министър-председателя предизвика остра реакция от страна на държавния глава.

"Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера (вторник, 27 февруари - б.р.) премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори", заяви Радев пред журналисти на 28 февруари, след като взе участие в тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство. Той посочи, че сутринта никой не е уважил Народното събрание за изслушване, визирайки искането на БСП Борисов да дойде в парламента заради сделката с ЧЕЗ.

"Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние - абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции", коментира Радев лютите закани на премиера да гони "гадовете", които искат да го свалят от власт, до дупка. Държавният глава попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и "получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея".

Той се учуди как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Именно на тези въпроси иска отговор президентът. Държавният глава каза още, че би свикал Консултативния съвет по национална сигурност, но за обща тема като енергетиката, защото АЕЦ "Белене" и ЧЕЗ са частни случаи.

Радев даде отговор и на съвета на Борисов. "Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране", коментира държавният глава. Според него големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 година. "Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал", допълни държавният глава.

Ден по-рано, на 27 февруари, президентът коментира сделката с ЧЕЗ за първи път. Тогава той обясни, че за съжаление  държавата сама се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества.

Радев обяви, че очаква отговори и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. "По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават", каза още президентът. Според него светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, а напротив - генерира още повече въпроси. "Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството", категоричен беше Румен Радев.

Той обясни, че провежда срещи с отговорните институции, които имат отношение по сделката с ЧЕЗ - с председателя на Комисията за финансов надзор и с представители на ДАНС, а преди това с шефа на КЕВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във