Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще връчи наградите „Джон Атанасов“ за 2020 година

Президентът Румен Радев ще връчи наградата „Джон Атанасов“ за 2020 година и отличията на лауреатите в другите категории на конкурса днес от 15 ч.в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Инициативата е под патронажа на държавния глава, започва през 2003 година и носи името на световноизвестния изобретател на първия електронен цифров компютър. Церемонията се провежда за 18-а поредна година. Отличията в 5 категории се връчват на изявени млади български учени, постигнали изключителни резултати в областта на компютърните науки. Сред лауреатите са ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които работят в областта на компютърните науки, компютърната лингвистика, роботиката и квантовите технологии.

Днес президентът ще бъде гост и на Благоевград, където ще вземе участие в честванията, посветени на 108-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая от османско иго. 

По традиция тържествата на 5 октомври започват в двора на централния храм „Въведение Богородично“, където се намира мемориалът на Делчевия род и паметникът на майор Иван Орлински, руски офицер, с чието име се свързва първото освобождение на Горна Джумая през 1878 година. Кратка свобода, тъй като Ньойският договор оставя под османско владичество цяла Пиринска Македония до 1912 година.

В двора на храма ще бъде открит още един паметник - на  генерал Спас Георгиев, ръководил прочутата Рилска дивизия, която преди 108 години освобождава града.

В 10 часа на площад „Македония“ ще започне ритуалът по издигането на националното знаме, с участието на военно формирование 26 400 и духовия оркестър на Сухопътните войски.

Молебен за здраве и благоденствие ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим. 

Празничните събития ще продължат през целия ден, а в 18 часа към тях ще се присъедини и президентът на България Румен Радев. След официалното му посрещане на площад „Георги Измирлиев-Македончето“ ще започне тържественият преглед на реплики на бойните знамена с участието на Национално дружество „Традиция“. 

Празникът ще завърши с концерт на Ансамбъл „Пирин“, група „Сигнал“ и  светлинно шоу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във