Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС в петък

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС  от 9.30 часа на 20 август (петък).

След като първата политическа сила "Има такъв народ" не успя събере подкрепа за представения от нея състав на кабинет, тя се отказа в последния момент да внесе проектокабинета си за гласуване в парламента. А държавният глава проведе втори тур консултации с парламентарно представените партии, преди да пристъпи към връчването на мандата на втората по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС. 

От ИТН заявиха, че няма да участват в преговорите за съставянето на редовен кабинет, тъй като партиите на протеста, от които очаквали подкрепа при реализиране на първия мандат, ги предали. ОТ ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще излъчат като кандидат за премиер Даниел Митов, ще обявят и състав на кабинета, но веднага ще върнат мандата. Това съответно ще се случи в петък. След това Румен Радев ще трябва да пристъпи към връчване на трети проучвателен мандат, като тук не е задължително той да бъде даден на третата по големина политическа сила.

От БСП са готови, ако получат третия мандат, да се опитат да съставят правителство, но без ГЕРБ и ДПС. 

А "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" декларираха, че ако получат мандата, ще искат кабинетът им да получи нужната подкрепа, но без претенции за участие в него. От "Демократична България" няма да подкрепят правителство с мандата на БСП, но се надяват на подкрепата на социалистите за експертен кабинет, който да работи до пролетта и да ни преведе през ковид кризата. Николай Хаджигенов от ИБГНИ пък преди консултациите не изключи възможността за преговори с ДПС.

"Няма да дадем непоискана подкрепа", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За да застане зад предложение за правителство, ДПС иска да има разговори по теми и конкретики. Движението настоява да има редовен кабинет, а в настоящия служебен вижда доста пропуски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във