Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще се срещне с МВР и ДАНС заради насилието на протестите

Днес президентът Румен Радев покани на работна среща главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев. 

Срещата, която ще започне от 15.00 часа на "Дондуков 2", е във връзка с ескалацията на напрежение и проявите на насилие по време на гражданските протести.

"Властта режисира провокации, които дадоха повод за несъразмерно полицейско насилие над протестиращи и журналисти", обяви на 3 септември държавният глава в специално изявление по повод събитията по време на антиправителствените протести. Пострадалите са десетки, както граждани, така и от силите на реда, каза Радев. 

Според него пред очите на българите се търгува подкрепа в парламента по проекта на ГЕРБ за нова конституция. А със силата на парите и под заслона на полицейските щитове се прави опит да бъде прокарана конституция, която е угодна за статуквото.

По време на 56-ия ден от протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, бяха задържани 126 души. Вечерта кордони от жандармеристи настъпиха към протестиращите и опразниха от хора площада пред бившия партиен дом и Министерския съвет. По-късно бяха разтурени блокадите на Орлов мост и кръстовището пред Софийския университет.

Протестът в сряда продължи 14 часа без прекъсване, докато не започна акцията на МВР срещу участниците.

В сряда през деня полицията пръска с лютив спрей демонстрантите и задържа над 30 от тях, като в част от случаите прибегна до насилие.

Млади мъже, облечени в черно и с качулки на главите хвърляха към полицаите бутилки и бомбички.

Говорител на  Европейската комисия обяви в четвъртък, че ЕС следи отблизо ситуацията в България. Въпреки че отказал да уточни дали полицията е преминала границата на допустимото, говорителят казва, че: "Мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и ние подкрепяме правото на мирен протест."

Хиляди българи се събраха пред парламента в София в сряда в рамките на един от най-големите протести до момента. Вече два месеца продължават демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Бойко Борисов, пише "Ройтерс".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във