Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще проведе консултации за парламентарните избори

Президентът Румен Радев започва консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, съобщиха от "Дондуков" 2.

В рамките на днешния ден държавният глава ще обсъди с представители на здравните власти и лекарското съсловие необходимите мерки за да се гарантира правото на глас и здравето на гражданите при провеждането на вота в условията на пандемия.

Последователно Радев ще разговаря с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Ще се срещне и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР.

Преди месец Радев анонсира, че би насрочил парламентарния вот за 28 март, непосредствено след изтичането на мандата на настоящото Народното събрание. Впоследствие стана ясно, че ще се проведат консултации по темата с отговорните институции, като не се изключва възможността посочената дата да бъде преосмислена.

Датата на изборите се насрочва с указ 60 дни преди провеждането им, а според Конституцията вотът не може да се проведе по-късно от два месеца след края на мандата на Народното събрание, т.е. това трябва да се случи до края на месец май.

В хода на консултациите се очаква държавният глава да проведе разговори и с ръководството на ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във