Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще представлява България на срещата на върха на ЕС

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на срещата на върха на Европейския съюз, която ще се проведе днес и утре в Брюксел, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В рамките на форума президентът ще проведе работни срещи със свои колеги.

По-рано днес пред журналисти президентът Румен Радев посочи, че в момента към България има голям интерес от страна на европейски лидери по отношение на позицията ѝ за еврочленството на Република Северна Македония.

Случаят с отклонения в Минск пътнически самолет, изпълнявал полет от Атина за Вилнюс, ще бъде обсъден на заседанието на европейските лидери днес. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви снощи, че това няма да остане без последствия.  

Мишел осъди по най-категоричен начин деянието на властите на Беларус и ги призова незабавно да освободят задържания журналист Роман Протасевич. Същия апел отправи и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи случилото се като "напълно недопустимо". 

Лидерите ще изразят също солидарност с България заради случилото се у нас и в Чехия - взривовете в складовете във Върбетице и опита за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Възможно е те да обсъдят нови санкции срещу руски официални лица по Глобалния санкционен режим, но не се очаква да се вземат решения в тази насока. 

В писмото покана до тях председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи дебата за Русия като стратегически и допълни, че нейните незаконни и провокационни действия продължават както в рамките на ЕС, така и по-далеч. 

Други теми на вниманието на европейските държавни и правителствени ръководители днес ще бъдат влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство от 1-ви май и ситуацията в Близкия изток. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във