Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще поздрави депутатите в първия им работен ден

Президентът Румен Радев ще поздрави депутатите в първия им работен ден в петък, 3 декември, когато се събира 47-то Народно събрание.

Народните представители ще положат клетва, напомнят от парламента на сайта на институцията. По традиция заседанието на НС ще започне в 9.00 часа и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-я парламент това е д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ".

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По протокол, ако държавният глава прецени, може да вземе думата и да произнесе слово пред депутатите. Радев направи това при свикването на НС през април, но не и през юли. Сега обаче се очаква да има изказване пред народните представители, които два пъти преди това се провалиха в опита си да съставят кабинет.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на Народното събрание и заместник-председатели. 

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във