Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще назначи следващия състав на ЦИК

Депутатите намалиха броя на членовете на Централната избирателна комисия и гласуваха целият състав на комисията да се назначава с указ на президента. Промените в Изборния кодекс бяха приети със 155 гласа "за",  72 - "против" и два "въздържали се".

Депутатите приеха текст, според който членовете на ЦИК се намаляват на 15 души. В това число влизат председателят, заместник-председателите и секретарят. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на държавния глава след публични консултации и процедура, определена от президента.

Според досега действащия текст, целият състав на ЦИК е от 20 души, като 18 са редовите членове. Председателят, заместник-председателите и секретарят се избират от Народното събрание. Президентът назначава с указ останалите ѝ членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

Депутатът Даниел Митов от парламентарната група на ГЕРБ - СДС призова колегите си да си дадат сметка, че е неразумно да се правят за толкова бързо време радикални промени в състава на ЦИК. По думите му всички международни наблюдатели ни казвали, че изборите досега са били легитимни. Той посочи, че президентът е излязъл от конституционните си правомощия и попита дали всички са убедени, че ще бъде безпристрастен и независим в тази си роля.

"Уважаеми г-н Митов, не търсете нещо, за да атакувате президента Радев", отговори му социалистът Крум Зарков. И добави, че с обсъждания текст не се увеличават особено правомощията на президента, тъй като и досега той назначава повечето от членовете на ЦИК.

"Темата за ЦИК може би наистина трябва да се изговори днес. В момента комисията е в една много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя", отбеляза председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ", която е и вносител на законопроекта.

Цвета Караянчева от ГЕРБ - СДС обърна внимание, че Румен Радев е кандидат за президент: "Търси се увеличаване на правомощията на президента, който след 6 месеца ще бъде кандидат за президент. Всъщност така, както не подлежи на никакъв контрол, той може да си прави каквото иска с тази ЦИК. Искам да попитам какво се случва със секционните избирателни комисии и на какъв принцип ще бъдат построени те."

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков също се включи в дебата и заяви, че от ГЕРБ също имали интерес от тази промяна, защото след 6 месеца щели да имат президент.

Георги Свиленски от БСП посочи, че ЦИК трябва да бъде сменена, защото този орган не е видял нарушение в това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е "бил шеф на предизборен щаб и министър-председател".

Facebook logo
Бъдете с нас и във