Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев съобщи, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които финално се гласуваха днес от депутатите.

"Промените в Изборния кодекс, които депутатите приемат, са опит изборите да бъдат манипулирани.Това има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване", отбеляза държавният глава пред репортери по повод решението на следващите избори да гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини. 

"Категорично ще наложа вето на този закон", подчерта президентът. 

"Отдавна има всички условия да се подадат оставки, това което стана вчера е радикализация на протеста. Обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората биват обиждани, неглижирани, дори и някои от тях бити, това е нормална реакция". Така Радев коментира случката от сряда, когато представители на организацията "Системата ни убива" и привърженици на движението "Изправи се.БГ" се опитаха да се барикадират във фоайето на парламента. В последствие бяха изведени със сила. 

Според държавният глава вчера служителите на НСО са действали по указание на "стопанката на парламента" Цвета Караянчева. 

"Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и създаването на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка – хората да дойдат при това управление", категоричен е президентът. Според него, ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон. А парламентът, трябва да посочи коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия ще поеме охраната на тези "критични обекти от нашата национална сигурност: Министерски съвет, Народното събрание и Президентството".

Според Румен Радев е показателно, че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблема.

"Знаете много добре, че управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, но Европейският парламент ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките. Всички, според мен - и български граждани, и европейци желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик. Отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и неговата незаменимост като фактор за нашата европейска интеграция и развитие. Тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще именно от това управление. Европа също започва да го осъзнава. Трябва да е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия. Ще стане така, че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите правителства и следващите поколения", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във