Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът сезира Конституционния съд заради отвореното финансиране на партиите

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

Според държавния глава оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът. Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот. Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията.

Както "Банкеръ" писа,  на 24 юли мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев срещу отвореното финансиране на политическите партии. За повторната актуализация на държавния бюджет гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС, НФСБ и „Воля“. Против гласуваха 84 народни представители от БСП и ВМРО.

По време на дискусията от БСП обявиха, че напълно подкрепят мотивите на президента и ще подкрепят ветото. Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите. "На практика се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в онези тъмни мутренски времена, в които имаше държава в държавата. Защото тук старата поговорка ще е напълно в сила – който плаща, той поръчва музиката", заяви той.

Тома Биков от ГЕРБ напълно отхвърли мотивите на президента и ги окачестви като лицемерни. "Президентът казва, че 1 лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия и то най-вече за по малките партии и партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители като правят това по прозрачен начин", изтъкна депутатът. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във