Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът сезира Конституционния съд за анкетната комисия за нова конституция

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно "Решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“, прието от Народното събрание на 2.10.2020 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В искането е посочено, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Великото народно събрание.

"Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава", заявява в мотивите си държавният глава.

В началото на октомври парламентът одобри създаването на временна комисия, която в продължение на два месеца ще се занимава с проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ. БСП и ДПС не участваха в гласуването, нито предложиха членове на комисията.

Председател на анкетната комисия е Десислава Атанасова от ГЕРБ. От партията на Борисов в състава ѝ участват Красимир Ципов и Тома Биков. "Обединени патриоти" са представлявани от Искрен Веселинов, Борис Ячев и Християн Митев, а "Воля" - от Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Найденов. По предложение на ГЕРБ в комисията има и един независим депутат - Спас Панчев.

Основната цел на новосъздадения орган е да обсъжда и анализира проекта на конституция, внесен от ексминистъра на правосъдието Данаил Кирилов, както и да предлага конкретни предложения за промени в него. 

Към момента се търсят експерти за съвет, който ще бъде "прикрепен" към комисията.

Проектът на ГЕРБ е изпратен за становище във Венецианската комисия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във