Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът се срещна с представители на българската общност в Израел

S 250 a464a59d 6551 4ebf 8bae d8516cf4cda2
S 250 c221dd46 fe02 478f a9d9 2ca6217d1166

Президентът Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на филма "Следващото поколение" заедно със стотици представители на българската общност в Израел. Филмът на българския режисьор Димитър Гочев е посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война и техните наследници. Със срещата с българската общност приключи и посещението на българския държавен глава в Израел по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

"Осъзнавам колко сме щастливи българите с подвига на нашите предшественици, които със спасяването на своите приятели, съученици и съседи евреи, са ни спестили страшната морална дилема да се запитваме, както много други европейски народи днес, дали подобно спасение е било изобщо възможно", подчерта Радев след края на прожекцията.

Държавният глава заяви, че България има своето заслужено място в сърцата на българската общност в Израел и е от изключително значение споменът за спасяването на българските евреи да бъде предаден и на следващото поколение.

Преди прожекцията на филма видеообръщение по повод премиерата отправи президентът на Израел Реувен Ривлин. На премиерата присъства и генерал-лейтенант Габи Ешкенази, началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., чието семейството също е сред спасените български евреи.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във