Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът се срещна с Експертния съвет към „Българската Коледа“

S 250 e03fe774 a544 4fef 876c aac2d042ede7

Дарителите, които подкрепиха нуждаещите се деца на „Българската Коледа“, показаха, че съпричастността и благородството, които са в устоите на българската нация, са по-силни от икономическата, социална и здравна криза през изминалата година. Това заяви президентът Румен Радев на среща със специалистите от Експертния съвет към благотворителната инициатива, която се състои под патронажа на държавния глава. 

Настоящето издание на „Българската Коледа“ е посветено на децата с хронични заболявания. Средствата, събрани към началото на февруари за кампания 2020/2021, са 1 840 000 лева, които ще бъдат дарени за лечение, рехабилитация и медицински изделия на нуждаещи се деца и за купуване на необходима високотехнологична апаратура за лечебни заведения. 

По време на срещата на „Дондуков“ 2 днес президентът Румен Радев благодари на Експертния съвет, който разглежда заявленията за подпомагане, за безрезервната им подкрепа към инициативата. Държавният глава открои приноса на членовете на Експертния съвет – водещи специалисти по детски болести, представители на неправителствени и пациентски организации, за утвърждаване на „Българската Коледа“ като прозрачна и ефективна благотворителна кампания, която се ползва с доверието на хиляди дарители. „Българската Коледа“ обединява хиляди сърцати българи в една кауза, но изключително важна е държавната политика в областта на детското и майчинското здравеопазване за устойчиво разрешаване на проблемите, заяви президентът. 

И тази година „Българската Коледа“ ще набира целогодишно дарения за деца, нуждаещи се от медицински грижи. Няма промяна на правилата за набиране и разпределение на средствата – могат да кандидатстват деца, за чието лечение не са предвидени механизми за финансиране, както и лечебни заведения с държавно или общинско участие. Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. До края на февруари лечебни заведения, които имат нужда от апаратура, могат да подадат заявление за закупуването й със средства от кампанията.

През 2020 година „Българската Коледа“ помогна на 500 деца за лечение и рехабилитация и на 15 лечебни заведения, като дари съвременна високотехнологична апаратура. 

Повече информация за кампанията – правилата, по които се реализира, реда за кандидатстване и  начините на дарение могат да се намерят на сайта на инициативата: https://www.bgkoleda.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във