Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът: Русия не ни е враг, а опонент

ЕС трябва да си дава сметка какво се случи с украинската криза. Това, което ме притеснява, е, че в тази криза, от първия й ден, са много малко българските политици, които излязоха и казаха позицията си. Много от българските политици до момента не са казали и дума за това, че една държава окупира територията на друга независима държава и се проведе един незаконен референдум, заяви президентът Росен Плевнелиев пред "Дарик".

Според президента  трябва да сме наясно, че ситуацията с Русия се е променила.

"За съжаление, тя е коренно различна - Русия не е враг, но Русия е опонент. Идеята не е да се води война. Но идеята е, че се виждат усилия за дестабилизиране от Русия към ЕС. И тези усилия за дестабилизиране могат да бъдат видени дори в България. Ние трябва да сме единни, да покажем характер. Ако не се противопоставим на политиките на великите сили, които разпределят територии, България ще се върне 200 години назад", категоричен беше президентът.

"В моя живот нещата са се случвали, не защото на всяка цена съм искал така да станат. Моят живот се разви добре, аз спя спокойно с всичко, което съм правил. Никога не съм влизал в каквато и да е интрига. Аз ще продължавам да служа на България - под една или друга форма", допълни Росен Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във