Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев свиква КСНС в понеделник

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник, съобщиха от президенството.

Темата е "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

По-рано днес премиерът Кирил Петков подчерта, че позицията на България към преговорния процес за Република Северна Македония не е променена, но ще бъде надградена с дейността на пет работни групи, които да намерят решения по въпроси като инфраструктура, икономика, история и култура.

Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония се запазва, както е записано в точките от коалиционното споразумение. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си участие в парламентарния блицконтрол. "Тази позиция е същата и я надграждаме с пет отделни комисии", посочи премиерът. Той даде пример с комисията по инфраструктурата - една от петте, които предстои да бъдат създадени, тъй като между двете страни няма добра транспортна свързаност.

"Готови сме да помогнем на нашите съседи и в борбата с корупцията", отбеляза още премиерът. "В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, съгласувана пред очите на целия български народ. С това, че отиваме на разговор на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип в отношенията с Република Северна Македония", каза министър-председателят. "Нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати", смята Петков.

Той уточни, че срещата между двете страни ще е в Скопие на 18 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във