Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната"

Президентът Румен Радев ще връчи днес мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-то Народно събрание - "Продължаваме Промяната". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Връчването на мандата ще се състои от 10.00 часа на "Дондуков" 2.
Очаква се по-късно през деня "Продължаваме Промяната" ще представи в сградата на Народното събрание предложението си за структура и състав на Министерския съвет. Съотношението между коалиционните партньори в новия кабинет  е 10-4-4-3. 
Припомняме, че вчера коалиционното споразумение за управление на страната с мандат на "Продължаваме Промяната" беше подписано от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Коалиционното споразумение предвижда преструктуриране на част от агенциите и дирекциите в изпълнителната власт. Например, Българска агенция по безопасност на храните  и Изпълнителна агенция по горите  преминават от Министерство на земеделието към Министерски съвет.

В структурата на Министерски съвет се предвиждат петима вицепремиери. Това са заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите; вицепремиер по ефективно управление, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, вицепремиер и министър на околната среда и водите и вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията ще поеме управлението на  "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Споразумението предвижда да се закрие държавно предприятие "Държавна петролна компания" ЕАД.

Към министъра на електронното управление преминава Държавна агенция електронно управление от МС, Дирекция "Информационни технологии" от МТИТС, "Информационно обслужване" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във