Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“

От 11.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България". 

Първи мандат получиха ГЕРБ-СДС, но след като "Има такъв народ" и "Демократична Бълтария" отказаха разговори с тях за съставяне на правителсдтво, номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна мандата на президента. От ГЕРБ-СДС не потърсиха другите парламентарно представени партии в 45-то народно събрание за такива преговори. 

След това държавният глава Румен Радев двръчи втори проучвателен мандат на следващата по големина партия - „Има такъв народ“, за съставяне на правителство.  Излъченият кандидат за министър-председател Антоанета Стефанова получи и веднага върна възложения й от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Ние от партия „Има такъв народ“ ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции. Затова връщаме мандата за съставяне на правителство“, заяви Антоанета Стефанова.

При третия опит за съставяне на правителство държавният глава Румен Радев имаше право да избере на кого да го връчи - на третата по големита парламентарна група или на някой от другите, представени в парламента партии. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във