Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще участва във военен ритуал – панихида на Архангелова задушница

Президентът Румен Радев ще вземе участие от 11.00 часа на 7 ноември 2020 г., събота, във военен ритуал – панихида за Архангелова задушница, на който ще бъде почетена паметта на загиналите български воини. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ритуалът ще се проведе пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пък вчера, 5 ноември, участва в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз, което поради усложнената епидемична обстановка се осъществи чрез видеотелеконферентна връзка, съобщиха от пресцентъра на МО.

В програмата на форума бяха дискутирани теми, засягащи Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС, сред които бяха: развитието на архитектурата за командване и управление, протичащият процес на Стратегически размисъл за сигурността и отбраната и ролята на Военния комитет в него, партньорството между ЕС и НАТО.

Началниците на отбраната обсъдиха с върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Фонтелес средата на сигурност в глобален мащаб, която допълнително се усложнява от проявите на тероризъм и влошаващата се пандемична обстановка с COVID-19.

Те изразиха съгласие, че в настоящата ситуация е изключително важно да се отправят правилните послания към обществото за важността на поддържането и увеличаването на бюджетите за отбрана. Само по този начин могат да бъдат преодолени дефицитите от отбранителни способности на ЕС, подчертаха участниците във форума.

Началниците на отбраната се съгласиха за необходимостта от ясно разграничаване отговорностите на Военния секретариат и Звеното за планиране и провеждане на мисии и операции. Адмирал Емил Ефтимов изрази надежда в най-скоро време тази структура да постигне пълни оперативни способности.

Относно процеса „Стратегически размисъл за сигурността и отбраната“, т.н. Стратегически компас, началниците на отбраната изразиха мнение, че Военният комитет трябва активно да се ангажира с приоритизирането на задачите и изискванията към въоръжените сили, гарантиращи тяхното ефективното използване.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че изпълнението на военни мисии и операции трябва да продължи да бъде основна задача за въоръжените сили, като допълнително се развиват способности за поддръжка на гражданските мисии. Началникът на отбраната подчерта, че утвърдилият се процес за анализ, оценка и приоритизиране на необходимите военни способности на ЕС трябва да се запази като основен за развитието им в Съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във