Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще участва във форум "30 години от промяната"

Президентът Румен Радев ще направи изказване на форума.

Президентът Румен Радев ще участва във форум "30 години от промяната", организиран по повод 25-та годишнина на Фондация "Фридрих Еберт" в България. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Форумът ще се проведе от 17 часа в хотел "Хилтън" в София. Президентът Румен Радев ще направи изказване.

Там ще бъде открита и изложба "30 години преход в 30 снимки" на фоторепортера Иван Стоименов. 

Фондация "Фридрих Еберт" (на немски: Friedrich Ebert Stiftung) e партийна, нестопанска частна и културна институция, близка до германската Социалдемократическа партия (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD), съкратено ГСДП - една от двете големи политически партии в Германия, както и най-старата парламентарно представена партия в страната. От 2013 г. заедно с другата основна политическа сила - Християндемократическия съюз, е част от управляващата т.нар. Голяма коалиция в два поредни мандата.

Основаната през 1925 г. ФФЕ е политическата фондация с най-дълга традиция в Германия. Фондацията е основана, носи името и следва завета и целите на първия демократично избран президент на Ваймарската Република - Фридрих Еберт (от 1919 до 1925 г.).

Юридически не става дума за фондация, а за регистрирано общество (на немски: Friedrich Ebert Stiftung). Централата ѝ е в Бон, но в Германия се поддържа и голям офис в столицата Берлин, както и още 14 регионални представителства в Германия. Освен това има и 100 бюра в държави извън Германия.

Фондацията, както и другите немски политически фондации, основно получава средства от държавни субсидии и са обвързани с изборните резултати на приближената ѝ партия, но управлението ѝ е независимо от нея.

В завещанието си немският президент социалдемократ Фридрих Еберт призовава за създаването на фондация, която е основана няколко дена след смъртта му на 2 март 1925 година от немската Социалдемократическа партия. В началото основната цел е да се подпомага учението на млади и талантливи работници в държавно признати учебни заведение. През 1933 година Фондация "Фридрих Еберт" е забранена от националсоциалистите.

След Втората световна война фондацията се основава отново през 1947 г., пак с цел да раздава стипендии на студенти. От 60-те години на XX век фокусът постепенно се измества към предоставянето на международна помощ за развитие на социалдемокрацията и гражданските общества.

Фондация "Фридрих Еберт" е най-старата политическа фондация в Германия и е често цитирана като модел за останалите такива организации в страната и Европа.

Бюро България на ФФЕ е открито през 1994 година, за да подкрепи прехода на България към демокрация чрез образователна и консултативна дейност. Основната дейност е организацията и финансирането на работилници, семинари, конференции, научни изследвания, политически анализи и публикации. Основните национални партньори са Сдружението на общините в България, изследователски институции и други фондации в страната.

 

Фридрих Еберт (1871-1925 г.): "Без демокрация няма свобода (...)"

Стремежът към тази най-висша човешка справедливост ще живее във всички нас. Свободата и справедливостта са сестри близначки. Свободата може да се основава само на стабилен държавен ред. Първата повеля към онези, които обичат свободата, е да я пазят и да я възстановяват, когато тя бъде накърнена. “Фридрих Еберт е първият президент на Ваймарската република, от 1919 г. до 1925 година. Той се застъпва за изграждането на парламентарната демокрация и се счита за президент на всички германци.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във