Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще обсъжда търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество с Швейцария

Федералният дворец в Берн, Швейцария

Президентът Румен Радев е на двудневно официално посещение в Конфедерация Швейцария по покана на федералния президент Ули Маурер, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

В сградата на българското посолство той е имал среща с наши сънародници, които живеят и работят в централноевропейската страна.

Възможностите за насърчаване на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, партньорството на двете държави в сферата на образованието и науката, сътрудничеството в областта на  отбраната и сигурността, миграцията и други въпроси от дневния ред на двустранните отношения, ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди по време на срещите си в Берн.
Днес българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от швейцарския си колега Ули Маурер във военно-въздушна база "Мейринген". Двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Швейцария, след което ще дадат съвместна пресконференция.
Във военно-въздушна база "Мейринген" Румен Радев и Ули Маурер ще наблюдават учението "Alpha Scramble" - бърза реакция за излитане със самолети FA18, в случай на аларма за нарушение на въздушното пространство на страната.
По време на официалната визита българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Конфедерация Швейцария е перспективен търговски и икономически партньор за България. През последните десет години стокообменът между Швейцария и България леко надскача 300 млн. евро, като търговското салдо е все отрицателно за страната ни. Водещи стоки в износа за Швейцария през 2017 г. са били апаратура за електрически вериги (15%), медни ламарини и ленти от мед (6.2%), части и компоненти (6.9%) и други. От Швейцария пък са внесени  най-много медикаменти (30.4%), кръвни продукти (4.4%), пътнически автомобили и други превозни средства за транспорт (5.5%) и други продукти.

В областта на инвестициите обаче сътрудничеството е много по-активно. За периода 1996-2017 г. преките чуждестранни инвестиции на Швейцария в България възлизат на 1.9 млрд. евро, с което страната се подрежда на 8-мо място у нас. А тук са някои от най-големите компании от тази страна.

Швейцарските инвеститори осъществяват своята дейност в традиционно бързо развиващи се през последните години в България сектори. Освен концентрираните в София инвестиционни дейности, някои швейцарски компании се ориентират към индустриални паркове и в други градове - Пловдив, Стара Загора, Търговище, Варна и Казанлък.

"АББ България" бе удостоена с отличието "Инвеститор на годината" от Българската агенция за инвестиции, като признание за изключителната си дейност и постижения в страната за 2013 година. Компанията получи и "Награда на Германската икономика в България 2013" за непрекъснатото развитие на производствените си дейности. Освен това, "AББ" получи отличието "Сграда на годината 2013" в България от "ГРАДЪТ Медиа Груп" за сградата на най-новата си производствена база в град Раковски, Пловдивска област.

"Лем България" ЕООД получи наградата на БАИ за инвеститор в сектор електроника и електротехника за 2013 година.

На 27 юни 2014 г. "Нестле България" откри обновена производствена линия във фабриката за шоколадови десерти и бисквити в София.

През февруари 2015 г. “Нестле България“ получи специална грамота на БАИ за инициативата „Алианс за Европа“, насочена към намаляване на младежката безработица.

През септември 2015 г. швейцарската компания "Триза" откри логистична база в "Индустриален парк София Изток" край град Елин Пелин. Чрез тази инвестиция компанията започна разширяване на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и ОНД.

През февруари 2016 г. производителят на пелети "Палемонтех" откри завод в индустриалната зона на град Монтана.

По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани като клас "А" три проекта с участие на швейцарски компании: "Ветроком" ЕООД, София ("Алпик груп", Швейцария), "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД, София (дъщерна на R&M - Швейцария), "Триза" ООД, София (дъщерна на Trisa Holding AG, Швейцария).

В периода януари-септември миналата година 27 560 швейцарски туристи са посетили България, което представлява ръст от 21.4 на сто. Страната заема 30-то място по брой чуждестранните туристи. През същия период 13 998 българи са посетили Швейцария, с което се регистрира ръст от 0.7% и страната заема 28-мо място сред най-предпочитаните за българи туристически дестинации.

Швейцария, официално Швейцарска конфедерация, е страна в Централна Европа. Според федералната конституция тя е конфедерация, но реално с оглед на държавното си устройство по-скоро федерация с много широка автономия за съставящите я двадесет и шест кантона. Латинското наименование на страната е Confoederatio Helvetica. Върху пощенските марки също се използва латинското название Helvetia. Швейцария е малка страна с площ от едва 41 749 кв. километра. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.

Швейцария няма официална столица. Седалище на федералните правителство и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн. Други големи градове с икономическо и културно значение са Цюрих, Женева, Базел, Лозана и Люцерн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във