Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще има срещи с кмета и бизнеса в Шанхай

Нанкинската улица - една от най-оживените търговски улици в света, носеща неофициалното име "Улица номер едно в Китай".

През четвъртия ден от официалното си посещение в Китайската народна република българският държавен глава Румен Радев ще посети Шанхай, където ще проведе среща с кмета на града Ин Йон, а на 5 юли ще изнесе лекция в Шанхайския университет "Джао Тонг".

В Шанхай държавният глава ще посети централата на китайския туристическа корпорация "Ctrip Corporation" и ще проведе среща с главния изпълнителен директор Джейн Джо Сън.

В рамките на държавната визита на президента Румен Радев в Китай ще се проведат и икономически форуми с участието на български и китайски компании и институциите, насърчаващи диалога между деловите среди.

Шанхай е най-големият град в Китай и един от четирите градове-провинции, подчинени пряко на централното правителство. Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Яндзъ в Източнокитайско море.

Значението на Шанхай нараства през ХІХ век благодарение на благоприятното разположение на неговото пристанище и обстоятелството, че Нанкинският договор от 1842 г. го определя като един от градовете, отворени за международната търговия. Градът бързо се превръща в процъфтяващ център на презокеанската търговия и през 30-те години вече е многонационално финансово и бизнес средище. Либерализацията на китайската икономика след 1990 г. предизвиква нов тласък в развитието на града и през 2005 година Шанхай се превръща в най-голямото товарно пристанище в света.

Шанхай е и популярна туристическа дестинация, известна както с исторически забележителности, като кварталите Уайтан и Чънхуан Мяо, така и с модерния и разрастващ се район Пудун. Символът на града е кулата "Перлата на Изтока" (Oriental Pearl) - телевизионната кула в Шанхай. Тя е висока 468 м, като е втората по височина в Азия и четвъртата в света. Тя е основна атракция на района на Пудун. На 263 м над земята, носена от основната конструкция на телевизионната кула, е разположена конструкция с формата на сфера с диаметър 45 метра. В кулата са изградени: въртящ се ресторант (на 267 м), площадка за танци, бар и 20 малки салона за изпълнение на караоке и обзорна площадка, зала за пресконференции и магазин за кафе на височина 350 метра.

Днес градът е най-големият център на търговията и финансите в Китай и е определян като "витрината" на най-бързо развиващата се голяма икономика в света.

Шанхай има една от най-добрите образователни системи в Китай. Градът е първият в страната, който въвежда 9-годишно задължително образование.

Шанхай е значим център на висшето образование в Китай с над 30 университета и колежи. Голяма част от най-престижните университети в страната се намират в Шанхай, като например Университетът Фудан, Университетът Джиао Тонг, Университетът Тонгджи, Източнокитайският нормален университет, Шанхайският университет, Шанхайският университет по международни отношения и Шанхайският университет по финанси и икономика.

Според проучване държавните училища в Шанхай се славят с най-доброто качество на образование в световен мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във